Итифалофобия – ерекция

Попадаш на самотен остров с Анджелина Джоли и Тера Патрик, обаче получаваш итифалофобия още със стъпването на девствения плаж! Най-тъжното е, че лечението на тази фобия може да продължи с месеци или дори година, като в основата му е постоянното показване на надървени пениси пред пациента.

Ефебофобия – млади хора

Ясно е, че ефебофобците са най-често злобни бабички и дядовци, които постоянно крадат топката на децата. Проблемът обаче е много сериозен и дори се изследва неговия ефект върху развитието на обществото.

Коулрофобия – клоуни

Напълно разбираме коулрофобите – клоуните са супер зловещи. Сегашните хлапета не са гледали филма То, ние сме. Фобията най-често се среща сред малки деца, но понякога остава за цял живот. Възрастните коулрофоби напълно разбират колко безумен е страхът им, но въпреки това не могат да го преодолеят.

Ергасиофобия – работа

Най-яката фобия на света! Ако успееш да убедиш някой доктор, че я имаш, цял живот ще си лежиш пред телевизора (или ще джиткаш в нета). Най-често обаче се появява при хора със сериозни психически проблеми.

Гимнофобия – голота

Страхът от това да те виждат гол не е кой знае какъв проблем. Лошото е, че често хората с тази фобия изпитват страх от голотата и на други хора, което е много сериозен минус, защото пропускат много красиви неща в живота (Адриана Лима, например). Всъщност тази фобия най-често е резултат точно от строгите изисквания за външност, наложени от телевизията и списанията.

Неофобия – новото

Една от най-разпространените фобии. Страх от нови неща и идеи. През средновековието бая хора са изгорели, заради болните инквизитори. Патриархалното общество и всичко подобно също се приемат за неофобични.

Параскаведекатриафобия – петък 13

Невъзможната за изговаряне дума в буквален превод от гръцки означава,
фобия от петък 13.

Панофобия – страх без причина

Страх те е, но не знаеш от какво. В даден момент толкова много се побъркваш, че започва да те е страх от всичко – много често се регистрира при шизофрениците.

Тафофобия – погребан жив

Никой не иска да бъде заровен жив, но за някои хора това е мания. Основното им притеснение е, че лекарите ще направят грешка и ще ги обявят за мъртви. Най-ужасното в цялата ситуация е, че няма да могат да поправят грешката, а просто ще се събудят на два метра под земята. Преди съвременната медицина да стане съвременна, това се е случвало доста често.

Птеронофобия – гъделичкане с перо

Ако брат ти се е счупвал да те гъделичка като малък, изпитващ неподправен ужас към приближаващото се към теб перо.

Бонус: Лупослифобия

Да те преследват съблезъби вълци около кухненската маса, докато тичаш по чорапи върху току-що лакирания под. Измислена фобия от писателя Гари Ларсон.

Тъпосайтофобия – тъпи сайтове в нета

Страх от тъпички сайтове като нашия. Не знаем дали има хора с такава диагноза. Измислихме си това заболяване като жест на благодарност, че прочете този материал до края.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s